Меню
Герої не вмирають
Банери

Правила і поради з попередження отруєнь грибами треба добре пам’ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів. Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстивні. Збираючи гриби – будьте надзвичайно обережними! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню та може викликати смерть.

Потрібно бути особливо уважними при збиранні грибів і їх вживанні: звертати увагу на їх зовнішній вигляд (колір, свіжість, запах); збирати тільки знайомі вам гриби. Не беріть старі та перезрілі або дуже молоді гриби, адже їх легко переплутати з отруйними.

Не купуйте гриби в місцях несанкціонованої торгівлі. Перед вживанням, гриби обов’язково потрібно піддати термічній обробці (відварити). Не бажано включати в раціон дітей раннього віку, людей похилого віку, а також осіб, які страждають захворюваннями органів травлення, печінки та нирок.

Ніколи не пробуйте сирих грибів, у яких ви сумніваєтесь, а також ті, які біля кореня мають потовщення, оточене оболонкою.

Будьте уважні! Деякі їстівні гриби мають своїх двійників серед не їстівних і отруйних грибів.

У період лісових прогулянок слід проводити найсуворіший нагляд за всіма дітьми, хто збирає квіти, гриби, трави; ретельно контролювати за використанням у їжу грибів, зібраних дітьми.

Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 годин після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого.

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Перша допомога при отруєнні грибами:

1. Викликати швидку медичну допомогу.

2. Ще до її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги).

3. Після надання первинної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. Вживати будь-які ліки та їжу, а особливо алкогольні напої забороняється – це може прискорити всмоктування токсинів.

5. З’ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи. Для визначення причини отруєння потрібно залишити до прибуття лікаря залишки грибів.

Не допускайте легковажного підходу до збору та споживання грибів! Адже помилка може коштувати вам життя!