Меню
Герої не вмирають
Банери

14 жовтня є особливим днем для українців, це свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, День Українського козацтва та День Української повстанської армії.

12 жовтня 2017 року в рамках Університету третього віку відбулось заняття присвячене цим святам, яке було організоване Здолбунівським районним територіальним центром спільно зі Здолбунівською централізованою системою публічно-шкільних бібліотек.

Бібліотекарі розповіли, що з 2014 року з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві 14 жовтня в Україні відзначається — День захисника України.

День Українського козацтва святкується в Україні з 1999 року. Бібліотекарі розповіли історію виникнення свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня Українського Козацтва. Розповіли хто такі козаки та кому можна було стати козаком.

Для козаків свято Покрови було найбільшим значущим святом. Цього дня у козаків відбувалися вибори нового отамана. Вони вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Оскільки свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, то воно отримало ще другу назву – Козацька Покрова. Тоді ж виник новий тип ікони – «Козацька Покрова».

Зі слайд-шоу представленого бібліотекарями «Козацька Покрова» слухачі Університету могли побачити ікони – «Козацька Покрова», де під омофором Богородиці зображувалися українські ієрархи, гетьмани і козаки

Відчути дух козацтва підопічні територіального центру змогли під звуки пісень «Гей Ви козаченьки» та «Ой на горі женці жнуть». А також почули цікаві приказки та легенди про козаків.

З переглянутого відео-фільму «Варимо козацький куліш» присутні на занятті дізналися, що куліш – це стародавня страва козаків чи то суп, юшка чи каша, адже свіжозварена страва є рідкої консистенції, охолоджена має властивість згущуватись, що дозволяло її навіть висушувати для подальшого зберігання. У воїнів така їжа була більше похідного характеру через простоту приготування, калорійність та користь.

На завершення заняття всі присутні мали можливість посмакувати справжнім козацьким кулішем.