Меню
Герої не вмирають
Банери

У 2019 році в Здолбунівському районі збільшилась кількість випадків інфекційних захворювань. Після зимово-весняного спалаху гострих респіраторних інфекцій, зокрема кору, у літній період відбулося поширення гострих кишкових інфекцій, спричинених різними бактеріями. Найнебезпечнішою з бактерій — є сальмонела. В першому півріччі 2019 року було зареєстровано 12 випадків гострих кишкових інфекцій, в тому числі 1 сальмонельоз.

Нещодавно у смт Мізоч трапилась надзвичайна подія – масовий спалах гострої кишкової інфекції. При бактеріологічному дослідженні біоматеріалу від хворих було виявлено збудник сальмонельозу. Лабораторні дослідження наразі тривають.

 Тому звертаємо увагу  на особливості сальмонельозу та попереджаємо про можливе виникнення  захворювань.

Сальмонельоз – гостре кишкове захворювання, яке характеризується схильністю до спалахів в організованих колективах, під час масових святкувань та високою летальністю серед дітей раннього віку (до 5% від хворих). Зараження найчастіше виникає при вживанні забрудненої сальмонелами їжі. Джерелом зараження переважно стають — різноманітні м’ясні страви, кондитерські вироби, птиця, яйця, молоко. На м’ясо припадає 75 % від всіх заражень сальмонельозом, на другому місці — яйця (особливо небезпечне використання качиних та гусячих яєць в приготуванні тортів та салатів).

Сальмонела— дуже стійка в оточуючому середовищі. В м’ясі зберігається — від 12 днів до 6 місяців, в яйцях — до 7-8 місяців, а в заморожених продуктах — до 3-х років!

Інкубаційний період в середньому становить 12- 24 години. Хвороба може, в залежності від кількості потрапленої в організм сальмонели і стану організму, протікати від легкої до тяжкої форми.

Середньоважка форма сальмонельозу характеризується високою температурою (38-39 град.С), блювотою, проносом до 10-15 разів за добу, біллю в животі, погане самопочуття. В дітей до 2-х років життя швидко наступає зневоднення організму. При відсутності медичної допомоги — може наступити смерть дитини.

Лікування сальмонельозу передбачає боротьбу з зневодненням (введення внутрішньовенно-крапельно лікувальних засобів) та боротьбу зі збудником (антибіотики).

Самолікуванням займатись категорично заборонено! Сальмонельоз не може “пройти” сам по собі без лікування.

В поширенні хвороби велику роль відіграє недотримання правил особистої гігієни (миття рук). Інфіковані корови, свині, гуси, качки, кури виділяють сальмонелу в оточуюче середовище. Контакт (догляд за тваринами) або вживання в їжу недостатньо термічно оброблених м’ясних і молочних продуктів, яєць — часто стають причиною виникнення сальмонельозу. Саме дотримання високої температури та тривалості приготування страв мають надзвичайно велике значення в можливості попередження сальмонельозу. Науковці довели, що лише “жива” сальмонела може спричинити хворобу. Достатньо просмажена, прокопчена, проварена, пропечена їжа містить знешкодженого (“мертвого”) збудника та не спричинить інфікування.

Під час організації масових застіль, приготування страв, часто порушується особиста гігієна осіб, що задіяні в підготовці. Продукти заготовлені заздалегідь, часто зберігаються в антисанітарних умовах, з порушенням термінів і температурного режиму. До приготування страв допускається багато сторонніх людей, які, як правило порушують технологію приготування, не дотримуються елементарних правил, або зовсім їх не знають.

Сальмонельоз та інші гострі кишкові захворювання значно краще запобігти, ніж потім затратно і болісно лікувати.

 

Здолбунівське районне лабораторне відділення

ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України»

Старий сайт
Архів Здолбунівської РДА
Анонси подій
Банери



Серпень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лип    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031