Меню
Герої не вмирають
Банери

Медики попереджають, що в теплу пору року зростає рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції. За інформацією Рівненського лабораторного центру, протягом 5 місяців цього року в області у 1,6 раза зросла захворюваність на сальмонельоз.

Загалом на цю хворобу занедужало 73 особи, з них 50 випадків зареєстровано у м. Рівне. Найчастіше на сальмонельоз хворіють діти у віці від 1 до 4 років. Натомість, як повідомляють у КЗ ОЗ «Здолбунівський РЦПМД», на Здолбунівщині нині епідситуація з сальмонельозу є благополучною.

Однак, варто пам’ятати, що в Україні цю хворобу може спровокувати одна з 500 видів сальмонел. У 94% випадках сальмонельоз в нашій області був спричинений сальмонелою ентерітідіс.

Основними джерелами сальмонельозу є сільськогосподарські тварини, а також дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни та навіть холоднокровні хребетні, здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання.

Після потрапляння інфекції в організм перші симптоми хвороби можуть з’явитися вже через кілька годин, інколи – протягом кількох днів.

Найчастіше сальмонельоз протікає у шлунково-кишковій формі. Різко підвищується температура тіла, хворі відчувають слабкість, озноб, головний біль, у них з’являється нудота і болі в животі, згодом – пронос.

При сальмонельозі порушується водно-сольовий обмін, всмоктування поживних речовин, мікроелементів і вітамінів, слабшає імунна система.

За легкого протікання хвороби лікування має на меті компенсувати втрату рідини теплим питтям, у тому числі сольовими розчинами, дотримання щадної для шлунку і кишечника дієти. Якщо пацієнт хворіє на середню та важку форму сальмонельозу, лікування доповнюється антибіотиками, які призначає лікар.

Пам’ятайте: основними причинами захворюваності на сальмонельоз та виникнення спалахів серед населення є вживання неякісних забруднених продуктів харчування, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах без належного температурного режиму, недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, що сприяє розповсюдженню кишкових інфекцій.

Що варто робити, щоб не захворіти на сальмонельоз:

  • м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
  • качині і гусячі яйця використовувати лише для тіста;
  • кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, варто кип’ятити;
  • для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
  • молоко перед вживанням кип’ятити, особливо ж те яке придбане на ринках;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною дітей, мити руки;
  • для харчування дітей використовувати лише свіжоприготовлені страви;
  • не купувати продуктів на стихійних ринках або на приринкових територіях, з рук приватних осіб, в антисанітарних умовах.
Старий сайт
Архів Здолбунівської РДА
Анонси подій

Банери